اقدامات قانونی بعد از برگشت چک

اقدامات قانونی بعد از برگشت چک

با دانستن اقدامات قانونی بعد از برگشت چک می‌توانید، به‌خوبی در مواقعی که برای وصول چک به بانک مراجعه می‌کنید، ولی در حساب صادر کننده موجودی کافی وجود ندارد، با انجام کارهای قانونی و با حفظ آرامش، مشکل خود را حل کنید. مسلماً صادر کردن چک بی محل برای افراد، در سابقه بانکی آنها مشکل ساز خواهد شد. بنابراین اولین کار، اطلاع به صاحب چک است، تا راحت‌تر و بی دردسرتر، و در اسرع وقت با پر کردن حساب خود، مشکل را حل کند. مسائل حقوقی مربوط به چک، بسیار پیچیده و حتی در مواردی مبهم است، در صورتی‌که مشکلی ایجاد شود، نمی‌توان به اطلاعات سطحی از قوانین چک بسنده کرد. لازم است از کارشناسان و مشاوران حقوقی، مانند کارشناسان آکادمی کلهر، در این زمینه مشورت و راهنمایی گرفت. یادگیری و آموزش چک نویسی، مهم‎ترین نکته‌ای است، که صاحبان دسته چک باید نسبت به آن آگاهی لازم را داشته باشند، زیرا در صورتی که چک موجودی داشته باشد، ولی در چک نویسی و امضاء آن مشکل داشته باشید، حواله فاقد اعتبار خواهد بود.

چگونه می‌توان مانع از برگشت خوردن چک شویم؟

مسلماً اگر آموزش چک نویسی را فرا گرفته باشید، و موجودی کافی در حسابتان باشد، می‌توانید تا حد بسیار زیادی مطمئن باشید، مشکلی برایتان پیش نمی‌آید؛ مگر اینکه سوء استفاده‌های دیگری همچون سرقت و جعل از چک شود. ولی اگر زمانی حکم عدم پرداخت برایتان صادر شد، تا 10 روز به صادر کننده حواله فرصت داده می‌شود، که با پرداخت مبلغ، مشکل را سریع حل کند.

اگر چک را برگشت نزنیم چه اتفاقی می‌افتد؟

وقتی نزدیک به شش ماه از تاریخ چک گذشته باشد، ولی آن را برگشت نزده باشید؛ چک اعتبار دارد، ولی مراحل نقد کردن و وصول آن سخت خواهد بود. در این شرایط فقط تا 6 ماهه اول، دارنده فرصت دارد، که از صادر کننده حواله، شکایت کیفری کند، ولی بعد از گذشت این مدت، برای دریافت وجه باید دیگر شکایت حقوقی مطرح کند، که این نوع از دعوی، خود دارای مراحلی طولانی و زمان بر است.

نگاهی بر طرح دعوی کیفری و حقوقی چک

 

اقدامات قانونی بعد از برگشت چک

در دادخواست حقوقی چک برگشتی، دارنده می‌تواند علیه صادر کننده با مراجعه به سایت قوه قضائیه و سامانه الکترونیک آن، مراحل اولیه کار شکایت خود را انجام داده و طرح دعوا کند. اما قانون برای چک‌های برگشتی زیر بیست میلیون تومان، باید مدارک لازم را به واحد ارجاع حل اختلاف ارائه دهند، تا کار آنها پیگیری شود.

اما در طرح دعوی کیفری چک برگشتی، دارنده یک فرصت قانونی 6 ماه دارد، تا به بانک مراجعه کرده و با گرفتن گواهی عدم پرداخت، نسبت به برگشت چک اقدام کند. پس باید در این فرصت با مراجعه به دادسرای منطقه خود، در خصوص چک برگشتی، طرح دعوی کیفری خود را ارائه دهد. مدارک لازم برای طرح دعوی کیفری، به‌همراه داشتن اصل چک و مدارک شناسایی مانند کارت ملی و شناسنامه است. نکته مهم در این مورد این است که، در شکایت‌های کیفری و حقوقی دادگاه، فقط زمانی حکم به پرداخت مبلغ چک می‌دهد، که دارنده به‌عنوان فرد شاکی فرم دادخواست را کامل کرده و با پرداخت هزینه‌های دادرسی و انجام تشریفات قانونی آن را تحویل دادگاه بدهد. پس زمان مراجعه به دادگاه، فرم درخواست را باید به‌همراه داشته باشید.

مواردی که باعث می‌شود دارنده چک اقدام به برگشت آن نماید

  • نبودن وجه و یا میزان وجه کافی در حساب فرد صادر کننده
  • در صورت صدور دستور عدم پرداخت وجه چک، از طرف فرد صاحب حساب به بانک
  • وجود اشکالاتی در هنگام چک نویسی مانند اختلاف در مطالب، داشتن خط خوردگی و یا عدم مطابقت امضاء چک با امضاء فرد صادر کننده
  • صادر کردن چک از حسابی که مسدود شده است.

هنگامی که دارنده حواله، با یکی از موارد نام برده مواجه شود، می‌تواند برای مطالبه وجه چک، به مراجع قانونی مراجعه کند. قوانین چک و نحوه برگشت زدن آن، هر چند وقت یکبار به‌روز می‌شود. بنابراین لازم است، تا دانش خود را هم به‌روز کنید. همان‌طور که در مطالب بالا هم اشاره کردیم، دیگر مانند گذشته لازم نیست، که برای مطرح کردن دعوای خود، به دادگستری مراجعه کنید، بلکه باید اصل چک را به همراه گواهی عدم پرداختی که از بانک گرفته‌اید، به یکی از دفترهای خدمات الکترونیک قوه قضائیه مراجعه نمائید. البته فعلاً تا تمامی مراجع قانونی مجهز به این سامانه شوند، هنوز هم می‌توان به دادگستری یا دادسرا و.. مراجعه کرد، ولی واقعاً بهترین و راحت‌ترین کار، اقدام از طریق خدمات الکترونیک قوه قضائیه است.

نکات مهمی که در هنگام برگشت چک باید بدانید

  • حتماً حواستان به تطابق نمونه امضاء در چک، با امضای فرد صادر کننده باشد. تنها در صورتی چک اعتبار دارد و دستور اجرایی در مورد آن صادر می‌شود، که امضاء آن مورد تأیید قرار بگیرد.
  • مهم است که چک در کدام محل دادگاه مورد بررسی قرار می‌گیرد. بهتر است چک را در نزدیک‌ترین، بانک محل اقامت خود برگشت بزنید.
  • با در نظر داشتن شرایط خود و فرد صادر کننده چک بسیار مهم است، که برای رسیدن به حق‌تان در برگشت چک از دعوی حقوقی استفاده کنید یا دعوی کیفری.

در چه شرایطی دیگر چک وصول نخواهد شد

 

اقدامات قانونی بعد از برگشت چک

چک تضمینی

اگر چک برای تضمین معامله، یا درست انجام دادن کاری صادر شود، در صورتی که دارای کسر موجودی باشد، شرایطی برای این نوع از چک در نظر گرفته شده، که می‌توان آن را وصول کرد. طبق قانون، صدور این نوع از چک و بدهی فرد صادر کننده، باید به‌اندازه مبلغ چک باشد. در صورتی که این چک به‌صورت بلا محل صادر شود، اعتباری نداشته و نمی‌توان شکایتی کرد.

چک وعده‌دار

توجه داشته باشید، چک باید بدون وعده صادر شود، تا مانند پول نقد یک وسیله پرداخت راحت باشد. اگر چک برای مدت زمان مشخص مثلاً یک هفته یا یکسال و.. صادر شود، از نظر حقوقی هم این معنا است، که در همان روز و همان تاریخی که چک برای وصول آن صادر شده است، مگر اینکه در پشت چک یا در دسته چک به موضوع وعده دار بودن آن اشاره شود.

چک بدون تاریخ باشد

اگر ثابت شود، که حواله بدون تاریخ صادر شده است، نمی‌توان برای وصول آن شکایت کرد. معمولاً در اینگونه موارد دیده می‌شود، که دارنده چک خود تاریخی را قبل از مراجعه به بانک می‌نویسید. اگر در مراجع قضایی ثابت شود، که صادر کننده در هنگام چک نویسی تاریخی در آن ننوشته است، دیگر هیچ مسئولیتی در قبال حواله نداشته و نمی‌توان آن را برگشت زد. چک‌های سفید امضاء هم در صورت عدم موجودی صادر کننده، بی ارزش خواهند بود.

در صورتی که چک با واسطه به‌دست ما رسیده باشد

چک‌های که با واسطه به‌دست ما رسیده باشد، در صورت خالی بودن حساب، فاقد اعتبار خواهند بود، و دارنده حق هیچ‌گونه شکایتی را ندارد.

آکامی کلهر یک مرکز مشاوره حقوقی معتبر در زمینه انواع مسائل چک

افراد زیادی به مؤسسه ما مراجعه می‌کنند، که سؤال و مشکل آنها در زمینه روش برگشت زدن چک، آگاهی از مراحل شکایت از چک برگشتی، دانستن مهلت برگشت زدن چک، هزینه برگشت چک، قانون جدید چک برگشتی، برگشت چک خوابیده به حساب، برگشت چک در تاریخ روز، اگر چک در تاریخش برگشت نخورد و…است. مشاوران حقوقی ما، با تسلطی که بر قوانین چک دارند و همچنین با کمک تجربیاتی در زمینه پیگیری انواع پرونده‌های چک برگشتی و سایر مسائل مربوط به آن کسب کرده‌اند می‌توانند، به بهترین شیوه مراجعان را راهنمایی و یا پیگیری پرونده‌های حقوقی و کیفری آنها را انجام دهند. شما می‌توانید آموزش پشت نویسی چک، آموزش ظهر نویسی چک و آموزش چک نویسی را، از کارشناسان ما همراه با ریزه کاری‌های مربوط به آن فرا گرفته، تا در زمینه چک با مشکلی مواجه نشوید، تا بتوانید با خیالی آسوده در انواع معاملات و فعالیت‌های تجاری از دسته چک خود استفاده کنید، و دیگران نتوانند برگه چک صادر شده شما را مورد سوء استفاده قرار دهند.



مقالات مرتبط:

قوانین جدید چک نویسی 

مزایا و معایب چک صیاد

روش نوشتن چک 

نحوه نوشتن چک بانک ملی

شرایط دریافت چک صیاد

نحوه انتقال چک و قوانین آن

شرایط دریافت چک صیادی

آموزش رفع قلم خوردگی چک

روش صحیح پشت نویسی چک



 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *